середу, 13 квітня 2011 р.

50-річчя польоту людини в космос


"12 квітня 1961 в Радянському Союзі виведений на орбіту навколо Землі перший у світі космічний корабель-супутник "Восток" з людиною на борту.
Пілотом-космонавтом космічного корабля-супутника "Восток" є громадянин Союзу Радянських Соціалістичних Республік льотчик майор

ГАГАРІН Юрій Олексійович.

Старт космічної багатоступеневої ракети пройшов успішно, і після набору першої космічної швидкості і відділення від останньої ступені ракети-носія корабель-супутник почав вільний політ по орбіті навколо Землі.
За попередніми даними, період обертання корабля-супутника навколо Землі становить 89,1 хвилин; мінімальне видалення від поверхні Землі (в перигеї) дорівнює 175 кілометрам, а максимальна відстань (в апогеї) становить
302 кілометри ; кут нахилу площини орбіти до екватору - 65 градусів 4 хвилини.
Вага космічного корабля-супутника з пілотом-космонавтом становить
4725 кілограмів, без урахування ваги кінцевої ступені ракети-носія.
З космонавтом товаришем Гагаріним встановлений ​​і підтримується двосторонній радіозв'язок. Частоти бортових короткохвильових передавачів складають 9,019
мегагерц та 20,006 мегагерц, а в діапазоні ультракоротких хвиль 143,625 мегагерца . За допомогою радіотелеметричної і телевізійної систем здійснюється спостереження за станом космонавта у польоті.
Період виведення корабля-супутника "Восток" на орбіту товариш Гагарін переніс задовільно і в даний час відчуває себе добре. Системи, що забезпечують необхідні життєві умови в кабіні корабля-супутника, функціонують нормально.
Політ корабля-супутника "Восток" з пілотом-космонавтом товаришем Гагаріним на орбіті триває.
9 год 52 хв. За отриманими даними з борту космічного корабля "Восток" в 9 годин 52 хвилини за московським часом пілот-космонавт майор Гагарін, перебуваючи над Південною Америкою, передав: "Політ проходить нормально, почуваю себе добре".
10 ч. 15 хв. О 10 годині 15 хвилин за московським часом пілот-космонавт майор Гагарін, пролітаючи над Африкою, передав з борту космічного корабля "Восток": "Політ протікає нормально, стан невагомості переношу добре".
10 ч. 25 хв. О 10 годині 25 хвилин за московським часом, після обльоту земної кулі відповідно до заданої програми, була включена гальмівна рухова установка і космічний корабель-супутник з пілотом-космонавтом майором Гагаріним почав знижуватися з орбіти для приземлення в заданому районі Радянського Союзу. "

ТАРС, 12 квітня 1961

Про це та багато іншої цікавої інформаціїї з галузі космонавтики ми дізналися із повідомлень учнів та з відеосюжетів, які переглянули під час виховної години.




Немає коментарів:

Дописати коментар