понеділок, 8 листопада 2010 р.

14 листопада - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Цукровий діабет – одне з найпоширеніших хронічних захворювань у сучасному світі, що посідає третє місце серед причин смертності після серцево-судинних і онкологічних хвороб. Експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) його було визнано неінфекційною епідемією XXI століття. За даними світової статистики, сьогодні нараховується від 120 до 180 млн хворих на цукровий діабет, що становить 2–4% населення. Деякі автори стверджують, що кожна восьма людина на планеті страждає на цю патологію. У Європі на цукровий діабет хворіє близько 5% населення.
За прогнозами експертів, число хворих на цукровий діабет буде подвоюватися кожні 12–15 років. Кількість осіб, які захворіли на цукровий діабет, особливо II типу, щороку зростає на 6–10 відсотків. До 2025 року загальна поширеність діабету сягатиме 6,3% населення земної кулі. Тобто можна говорити про епідемію цього захворювання серед дорослого населення. Пов’язане це з особливостями сучасного способу життя людей, для якого характерні висококалорійне харчування та низька фізична активність, а також соціально-економічними змінами, що відбуваються в світі.
Раніше на діабет хворіли у 45-50 років, зараз хвороба помолодшала - 30-35. До того ж, почали хворіти діти.
Цукровий діабет - синдром, який характеризується порушенням обміну речовин і високим рівнем цукру в крові натще (гіперглікемія), що відбувається внаслідок низького рівня гормону інсуліну чи патологічній протидії ефектам інсуліну разом з недостатнім рівнем його секреції. Характерні симптоми – надмірне виділення сечі, збільшене відчуття спраги та затьмарений зір. Ці симптоми можуть бути відсутні, якщо рівень цукру в крові не надмірно великий.

Як уникнути діагнозу "цукровий діабет", якщо ви не хворієте?
По-перше, кажуть медики, треба правильно харчуватися, а надто, якщо у вас надмірна вага.
По-друге, виконувати фізичні вправи, хоча б щодня по годині прогулюватись пішки.
Також важливо вчасно відвідувати лікарів для профілактики.
Будьте здорові!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар