понеділок, 12 грудня 2011 р.

«Дай, Андрію, знати, яку долю ждати»



Одне з найбільш шанованих молодіжних свят Калита, або Андрія. Святкується воно увечері 13 грудня за новим стилем, або ж 31 листопада за старим. Тобто за старим стилем це відбувалось в ніч з листопада на грудень, в ніч напередодні зими.
Воно співпало із значно пізнішим християнським святом апостола Андрія Первозванного. Християнська церква в більшості випадків вороже ставилась до молодіжних веселощів на Андрія, адже свято проходило в різдвяний піст, а в піст, як відомо, за християнськими законами заборонялося веселитися, наймати музики,танцювати. Проте люди старшого покоління і досі згадують день Андрія, або Калиту, як найвеселіше свято їх молодості.
Більшість продуктів на Андріївські вечорниці приносили парубки, це була парубоча складка, проте дівчата теж брали в ній участь. Кожна дівчина приносила муку і брала участь у приготуванні калити. Крім калити, дівчата випікали балабушки для гадання. Воду на балабушки потрібно було нести з кринички чи ополонки в роті. Не кожній дівчині це вдавалося з першого разу. Хлопці перестрічали дівчат, про щось запитували, смішили, дівчата, заливаючись сміхом, розбризкували всю воду. Декому по 5-6 разів доводилось бігати до ополонки.
Страви в цей день були пісні: різноманітні каші, капусняки, горох, голубці, гриби, риба, а надто варенички, з чим їх тільки не готували з капустою і картоплею, з смаженою цибулею і квасолею, вишнями, а також спеціально позначені для хлопців з сіллю, перцем, мукою, попелом або клоччям.
Свякування на Андрія
Із самим святом Андрія Первозванного пов’язано багато українських традицій. Зокрема, у ніч на Андрія молодь влаштовувала вечорниці. Андріївські вечорниці – це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, який охоплює не тільки молодь. Збитки – жарти, пустощі, здебільшого хлопців, які дозволялись тільки в Андріївську ніч.
Збитки на Андрія 
У давнину хлопці робили збитки тим господарям, у яких була незаміжні дочка. Нажаль, крізь призму часу ці традиції видозмінилися, спотворилися. Інколи під прикриттям збитків на Андрія маскується справжній вандалізм. 
Ворожіння на Андрія
Іншою суперечливою традицією є ворожіння на Андрія. Дівчата, які бажають підняти завісу майбутнього та дізнатися відповідь на чи не найважливіше запитання – як, коли і за кого вони вийдуть заміж – за народним повір’ям, можуть це дізнатися через ворожіння саме в ніч напередодні дня святого Андрія Первозванного.

Зі святом!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар